Wellnes & Spa

Uživajte u našim prostorijama.

TEPIDARIJUM šta je i čemu služi tepidarijum?
Tepidarijum predstavlja grejni ležaj, koji toplotnim zračenjem prijatno deluje na organizam i opuštanje mišića. Klupe su zagrejane do približne temperature tela, od 37 do 39 stepeni Celzijusa.
Na ovaj način postiže se da telo odaje otprilike onoliko toplote koliko i prima.
Time se postiže opuštanje mišića i nervnog sistema. Telo se zagreva bez znojenja, a usled toplote krvni sudovi se šire, što poboljšava protok krvi i jača imunitet.
Opuštanje u SPA centru sa posebnim fokusom na tepidarijume se preporučuje onima kojima je potrebna detoksikacija organizma, izbacivanje štetnih materija,
ali i generalno opuštanje bez telefona i pametnih uređaja.

Korišćenje tepidarijuma preporučuje se kao priprema za boravak u parnom kupatilu, ali se može koristiti i nezavisno od toga, npr. između dva boravka u sauni.
Vazduh u prostoriji sa tepidarijum klupama je srednje vlažnosti, a preporučen boravak je 15-20 minuta.
Tople klupe su izrađene od tvrdog materijala, ali dizajnirane tako da prijaju kičmi prilikom ležanja, sa uzdignutom glavom i nogama u odnosu na standardni položaj pri ležanju.
Za korišćenje tepidarijuma nema starosnih granica, mogu ga koristiti i mlađe i starije osobe.

PARNO KUPATILO
Šta se dešava sa našim telom kada uđemo u parno (tursko) kupatilo?

Visoka temperatura i vlažnost vazduha koja je karakteristična za hamam izaziva znojenje što dovodi do izbacivanja toksina iz organizma, a sam efekat pare dodatno podstiče elastičnost kože, daje joj blistavost i čini je mekšom.
Parno (tursko) kupatilo je, pored toga, pogodno i za opuštanje uma i tela, te kao takvo podstiče regeneraciju ćelija kože i podstiče njeno lako obnavljanje.

Parno (tursko) kupatilo u BORBI PROTIV CELULITA
Vrućina kojoj je telo izloženo u parnom kupatilu izaziva perifernu dilataciju krvnih sudova, što podstiče cirkulaciju. Tako se, kako se pore na koži otvaraju, toksini eliminišu.
Iz tog razloga, korišćenje parnog (turskog) kupatila je posebno efikasno sredstvo u borbi protiv celulita jer se pozitivno dejstvo pare odražava na kvalitet kože.
Dodatne prednosti su to što Hamamam tretman oslobađa mišićnu napetost, opušta um i proizvodi endorfine, doprinoseći sveobuhvatnom fizičkom i mentalnom blagostanju.
Periodično korišćenje parnog (turskog) kupatila ima pozitivne efekte na zdravlje, posebno kada se radi o ublažavanja bolova, potrebi mentalnog opuštanja i detoksikacije organizma.

FINSKA SAUNA
Finska sauna ili kako je drugim imenom zovu suva sauna je prostorija od drveta sa temperaturom vazduha oko 90°C i sa niskom vlažnošću vazduha koja iznosi od 10 do 15 %.
Izvor zagrevanja je grejač na struju koji je okružen vulkanskim kamenjem. Ukoliko se vrelo kamenje poliva vodom vlažnost se povećava.
Voda može da se obogaćuje prirodnim eteričnim uljima raznih biljaka, poput eukaliptusa, narandže, limuna, lavande i sl, kao i međusobnih kombinacija,
čime se oživljavaju čula mirisa i pozitivno utiče na svojstva disajnih organa, neutralisanje posledica dejstva bakterija kao i psihološki stimulans za borbu protiv anksioznosti, depresije i posledica stresa.
Nakon zagrevanja u sauni, krvni sudovi u telu čoveka se šire i tuširanjem hladnom vodom isti se skupljaju, čime se značajno smanjuje zapremina krvnih sudova i potstiče cirkulacija krvi u celokupnom organizmu.
Upravo je mnogima ovaj efekat od najvećeg značaja i nakon obavljenog, predstavlja najveću satisfakciju. Telo i lice korisnika je nakon ovoga rumeno, a subjektivni osećaj korisnika veoma dobar.
Boravak u sauni ubrzava metabolizam i hemijske procese u tijelu, poboljšava izgled i stanje kože i ubrzava i pojačava detoksikaciju organizma.
Povišena temperatura u sauni dovodi do rasta temperature tela čime se stimuliše aktiviranje imunog sistema, koji ubrzava proizvodnju belih krvnih zrnaca i interferona, antivirusnog proteina sa jakim antikancerogenim svojstvima.
Neki od pozitivnih efekata upotrebe finske saune podrazumevaju: oslobađanje od stresa, opuštanje mišića i smanjenje bolova u mišićima i zglobovima, oslobađanje od toksina, čišćenje kože, zatezanje i podmlađivanje, pobošanje sna,
jačanje kardiovaskularnog sistema, sagorevanje kalorija, jačanje imuniteta i delovanje kao preventiva protiv prehlade i gripa.

 

ĐAKUZI
Đakuzi vazi za omiljeni vid relaksacije, jer nam pomaže da pobegnemo od svakodnevnog stresa. Ipak, postoji mnogo drugih razloga da volite đakuzi, osim tople vode i osećaja komfora i relaksacije.
Mršavljenje
Slično sauni, toplota vode u đakuziju pregreva telo i čini da se znojimo. Znoj se sastoji od vode i soli koji napušta telo i čini nas da mršavimo. Dalje, đakuzi ubrzava metabolizam i poboljšava probavu,
a naročito unutrašnje sagorevanje kalorija.
Studije su pokazale da dnevno korišćenje đakuzija usporava starenje i pojavu bora do 20%. Kupanje u đakuziju sprečava i “unutrašnje” starenje kardiovaskularnog i respiratornog sistema i poboljšava cirkulaciju, posebno u kombinaciji sa ostalim elementima spa centra.

Pored klasične upotrebe đakuzija, u našem spa centru nudimo i posebne ozono tretmane.

OZON – šta je ozon?
Ozon je nestabilan gas koji uključuje tri atoma kiseonika, gas lako degradira nazad u kiseonik i tokom ovog prelaza slobodni atom kisonika ili slobodni radikal se formira. Slobodni kiseonik radikal je veoma reaktivan i kratko živi, pod normalnim okolnostima on će živeti par milisekundi. Ozon je bezbojan gas koji ima miris sličan mirisu vazduha posle velike grmljavine.
Ozon ima veću efikasnost dezinfekcije protiv bakterija i virusa u odnosu na hlor. Pored toga, oksidirajuća svojstva mogu takođe smanjiti koncentraciju gvožđa, mangana, sumpora i smanjiti ili eliminisati problem mirisa i ukusa. Ozon oksidiše gvožđe, mangan i sumpor u vodi i formira nerastvorljive metas okside ili elementarni sumpor. Ove nerastvorljive čestice se onda uklanjaju post-filtracijom.
Organske čestice i hemikalije se eliminišu kroz koagulaciju ili hemijsku oksidaciju. Ozon je nestabilan i degradira tokom vremenskog perioda koji traje od nekoliko sekundi do 30 minuta. Brzina degradacije je funkcija hemijskog sastava, pH i temperature vode.

OZONO TERAPIJA – šta je ozono terapija?
Ozonoterapija je terapiska procedura kojom se mešavina medicinskog kiseonika i ozona unosi u ljudski organizam sa ciljem da pomogne ojačanju imunog sistema i revitalizaciji tkiva kod različitih oboljenja.
Ozonoterapija je komplementarna terapija te se kao takva koristi uz osnovnu terapiju a ne umesto osnovne medicinske terapije.
Našla je primenu kod hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, degenerativna hronična oboljenja koštanog sistema, maligna oboljenja, autoimuna oboljenja, stanja hronične iscrpljenosti kod produženog stresa ili intezivne fizičke aktivnosti kod profesionalnih sportista.
Medicinski ozon ima izuzetno izražena baktericidna, fungicidna i virustatička dejstva tako da ima široku primenu kod kožnih infekcija, dijabetesnog stopala, glivičnih I drugih intravaginalnih infekcija, opekotina, akni, psorijaze…

Ozoniranje vode je hemijska tehnika tretiranja vode infuzijom ozona u vodu.

Prednosti ozona:
Ozon ima efekat u širokom pH opsegu i brzo reaguje sa bakterijama, virusima i protozoama i ima jača germicidalna svojstva od hlora. Ima veoma jaku okidirajuću snagu sa kratkim vremenom reakcije.
Tokom tretiranja ne dodaju se hemikalije u vodu.
Ozon može eliminisati širok spektar neorganskih, organskih i mikrobioloških problema kao i probleme ukusa i mirisa.

ADRESA

Narcisa 35, Zlatibor

EMAIL

protekalwellness@gmail.com

TELEFON

+(381) 66 6304040